Vesele domaćice

27 Dec, 2011

Sta obici u Rimu. Dan 1.

— Autor visnjicica @ 11:21

Rim je grad muzej, na svakom koraku mozete naici na grandiozna zadnja koja ostavljaju bez daha. U kratkim turistickim posetama od 4-5 dana prosto je nemoguce videti su lepotu Rima, tako da se mora doneti odluka sta obici a sta na zalost zaobici. Ovde cu izloziti moj predlog organizacije obilaska znamenitosti i kratak prilog o svakoj od njih. I da, naoruzajte se najudobnijom obucom koju imate...Krecemo...

1.dan

Ono od cega bi valjalo krenuti jeste jedno od najvecih cuda rimske civilizacije Koloseum. Pri ulasku u Koloseum kupicete kartu od 12 eura i time ujedno sebi omoguciti i obilazak brezuljka Palatin koji je u neposrednoj blizini Koloseuma.

Koloseum

Zapanjujuce je da je ova gromada od objekta, ciji spoljni prsten doseze visinu od 50m, izgradjena za samo 8 godina. Njegovu izgradnju zapoceo je Vespazijan 72 god. a zavrsio je njegov sin Tit 80 god. Kao sto je vec poznato u Koloseumu su odrzavane cirkuske igre u kojima su se obuceni gladijatori borili i ubijali, dok su zveri povecavale strahovitost tih priredbi. Dion Kasije navodi da je u toku stodnevnih svetkovina ubijeno 9000 zveri. Koloseum je cesto bio punjen vodom kako bi se vodile pomorske bitke. Najcesce je bio otkriven ali je za vreme kise prekriven velikim jedrom. Car Konstantin i njevovi naslednici su pokusali ukinuti gladijatorske borbe, pocetkom 5.veka neki monah Teleham je usao u arenu stao medju gladijatore i obratio se narodu sa molbom da napusti takav cin zabav, bio je bojkotovan ali od tog priredbe su se prestale odrzavati. Ozbiljna ostecena Koloseumu naneta su 442. i 508. ali je on i dalje bio u funkciji te je u vreme Teodorika 523. bilo dozvoljeno odrzavanje lova na zivotinje. Kasnije je Koloseum koriscen kao groblje, tvrdjava, kao kamenolom. Njegovo konacno propadanje zaustavio je Benedikt XIV.(1740-1758). Unutar Koloseuma se mogu videti prostorije koje se nalazile ispod arene u kojima su boravile zivotinje.

 

 

Na putu ka Palatinu procicete pokraj Konstantinove kapije, koju su podigli Senat i rimski puk  u cast Konstantinove pobede nad Maksencijem. Najveci deo gradje ove kapije uzet je sa kapije Trajana i Marka Aurelija. Pored Konstantinove kapije vidljiv je krug na kome se nalazila fontana Meta Sudansna, na ovoj fontani su se prali rimski gladijatori nakon borbe. Meta Sudans je iz Nernovog doba, kasnije je bila obnovljena je od strane Domicijana.

 

Palatin

Ovo je jedan od sedam rimskih brezuljaka, na kome je, prema legendi, Romul zaorao prvu brazdu kao granicu buduceg grada. Na Palatinu Avgust sagradio prvu carsku rezidenciju a kasnije su se tamo nizale ostale palte. Tu je bilo sediste kraljeva te su svi cezari tu gradili svoje palte sem Nerona koji je na drugom mestu gradio svoj Zlatni dom - Domus Aurea koji nikada nije zavrsio niti je u njemu ziveo.

Na Paltinu cete obici:

Ville Franese

Orti Franesiani (Franezijski vrtovi)

Rusevine hrama Magna Mater (Velike Majke )

Ostaci Hrama Templum Victoriae ( Hram Pobede)

Domus Liviae (Livijina kuca)

Domus Augusti (Avgustova kuca)

Apolonov hram

Palata Flavijevaca

Domus Augustana

Domicijanov stadijum

Rusevine palate i Termini Septimija Severa

U podnoziju Palatina proteze se Circus Maximus

 

Nakon obilasak Paltina uputicete se ka Forum Romanum (rimski Forum)

Forum Romanum

Forum je bio centar drustvenog i gospodskog zivota kako za vreme republike tako i u carsko doba. Kroz Forum prolazi Sveti put koji vosi do kapitolskog brda, ovim putem su prolazile pobedonosne povorke sa zarobljenicima, na cijem celu su se nalazile vojskovodje. Na Svetom putu nalazi se Titova kapija, koja mu je podignuta u cast nakon njegove smrti. U okviru Foruma cete naicicete na sledece ostatke:

Kurija

Kapiju Septimija Severa

Rosta

Tiberijev slavoluk

Via Scara

Satrnov Hram

Fokin stub

Julijeva Bazilika

Emilijeva Bazilika

Hram Julija Cezara

Vestin Hram

Hram Kastora i Poluksa

Sv. Marija Drevna

Avgustov hram

Antoninov i Faustin hram

Romulov okrugli hram

Hram Venere i Rome

Kuca vestalki

Maksencijeva bazilika

 

Nakon razgledanja Foruma uputicete se ulicom Via dei Fori Imperiali ka Piazza Venezia,i na tom putu ce te naici na Carske Forume.

Carski Forumi

Nervin Forum

Avgustov Forum

Forum Julija Cezara

Trajanov Forum

 

Piazza Venezia

Na ovom trgu se nalazi Mletacaka palata koju je izgradio Mlecanin Pavao II 1455., to jeprva velika renesansna palta koja je obogacena umetnickim delima. U podnoziju Kapitolskog brezuljka uzdize se spomenik Vittoriju Emanueleu. Spomenik je izradjivao Chiaradia 20 godina, a nakon njegove smrti taj spomenik je zavrsio Galorri (1901.).

 

U neposrednoj blizini Piazza Venezia nalazi se Kapitolski brezuljak, tako da se setnja na dalje krece u tom pravcu.

Kapitolski brezuljak

do kapitolskog brezuljka se stize stepenicama Cordonata koje su izgradjene po Mikelandjelovom nacrtu. Na vrhu stepenista su dva kipa koja su pronadjena u getu koje je tamo postavio papa Grgur XII., papa Siksto V. im je pridruzio Marijeve trofeje i kipove Konstantina i njegovog sina Konstantina Cezara koji su iz Konstantinovih termi prebaceni na Kapitol. Kapitolski trg je izgradjen takodje po nacrtima Mikelandjela, 1997. na sredini trga se nalazi kopija kipa Marka Aurelija, dok se original cuva u Kapitolskog muzeja. Palate koje se nalaze sa strane trga su opet radjene po nacrtu Mikelandjela u njima su smesteni muzeji. U dnu trga se nalazi Senatska palat, fontana koja se nalazi na frontalnom delu palte je takodje delo Mikelandjel.

 

Posle razgledanja svih ovih zdanja sledi lagana setnja uskim ulicama Rima do Panteona .

Panteon

1929.godine Lateranskim sporazumom Svete Stolice i Italije. Dugo se verovalo da je Panteon ista gradjevina koja je izgradjena u doba Agripina, ali ta gradjevina je unistena u pozaru 80.god. pa je hram ponovo izgradjen u Hadriajnovo doba i posvecen je bogovima. obnovili su ga Septimije Sever i Karakala u 3. veku. 609.god. Papa Bonifacije IV preobrazijo je ovaj paganski hram u hriscansku crkvu. 

Na kupoli nalazi se otvor precnika 8,92m kroz koji ulazi svetlost i vazduh.

U prvoj kapeli sa leve strane su posmrtni ostaci je Perin del Vaga, koji je bio najbolji Raffaelov ucenik. U blizini je grob Baldassarrea Peruzzija velikog graditelja i slikara. U drugoj kapeli su grobovi  kralja Umberta I. Savojskog i kraljice Margherite. Izmedju druge i trece kapele su posmrtni ostaci Raffaella. U blizini je grob Raffaellove verenice koja je preminiula 3 meseca pre njega. Iznad ovog groba je nadgrobna ploca Annibalea Caraccija. U trecoj kapeli je kenotaf kardinala Ercolea Consalvija. u istoj kapeli je grob Vitorija Emanuela II. U oltaru sedme kapele je freska iz XV. veka pod nazivom Navestenje koju je naslikao Melozzo da Forli.

Kraj 1.dana !!!

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


Komentari

 1. Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I'm wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day! faefdeebedeeddeg

  Autor Smithe400 — 28 Nov 2017, 20:05

 2. Piece of writing wriuting is also a fun, if you be acquainted with then you can write if not iit
  is difficult to write.
  dissertatioon writerrs uk http://ufotech.com.vn/members/danaobrien1999.667378/

  Autor dissertation writers uk — 27 Feb 2021, 10:21

 3. Keep on working, great job!
  https://harborbaystorage.net/
  por pastilla https://harborbaystorage.net/

  Autor por pastilla — 05 Sep 2021, 20:50

 4. https://oracle.fabiopedro.pt/index.php?site=profile&id=1&action=guestbook&page=37036&type=ASC

  Autor Willarddep — 07 Nov 2021, 16:09

 5. Интернет магазин в России!
  https://bestledies.ru/
  Интернет магазин в России!Нам доверяют многие.Комплексный подход. Гарантия качества.
  https://bestledies.ru/ Мы ждем на нашем сайте Вас! Удачных покупок )

  Autor AanaMed — 02 Dec 2021, 06:56

 6. Стоматология в Москвe dentaquest.ru
  https://dentaquest.ru/
  Нам доверяют многие.Комплексный подход. Гарантия качества. Быстрое лечение. Услуги: Правильный прикус, Отбеливание, Восстановление зубов.
  https://dentaquest.ru/

  Autor AnnaMed — 02 Dec 2021, 16:11

 7. Купите права на автогрейдер в компании on-prava , вам будет гарантированно официальное оформление документа, возможность проверить перед получением документа официальность прав через базу. С права на автогрейдер компания он-права так же пришлет документ из обучающего центра.
  http://forum.computest.ru/post/117996/#p117996
  http://abs70.ru/showthread.php?p=6697#post6697
  http://smallpenis.ru/post876407.html#876407
  https://roqstech.de/viewtopic.php?f=10&t=1940588
  http://www.soelm.ru/phpBB2/viewtopic.php?f=2&t=20771

  Autor ByronSeD — 07 Dec 2021, 21:46

 8. https://vzyat-credit-online.com/
  Микрокредит срочно онлайн! Без справок и проверок! Зачисление на карту за 5 мин!

  Autor Horacecok — 16 Jun 2022, 21:01


 9. calassificados

  Anuncie. Divulgue serviços. Consiga clientes. Promova sua marca e gere resultados. Classificados de compra, venda, autos, veículos, informática, emprego, vagas e mais. Funciona!

  Autor Horacecok — 18 Jun 2022, 08:04

 10. w88
  w88

  Autor Horacecok — 18 Jun 2022, 12:46

 11. glamping tent
  40Celsius canvas tent are made from high quality waterproof cotton fabric. They are fast to install in 15 minutes and last for very long time. Free Shipping

  Autor DavidIcorn — 20 Jun 2022, 23:17

 12. 20ft containers for sale

  Autor Donaldgraib — 22 Jun 2022, 04:54

 13. 중국배대지

  Autor Horacecok — 22 Jun 2022, 21:47

 14. 百家樂
  百家樂

  Autor RichardUlcem — 23 Jun 2022, 10:22

 15. target88

  Autor Richardguice — 26 Jun 2022, 10:49

 16. house cleaning in adelaide

  Autor DavidIcorn — 26 Jun 2022, 12:14

 17. 百家樂
  百家樂

  Autor RichardUlcem — 26 Jun 2022, 20:16

 18. 폰테크 7_2ac27

  Autor Horacecok — 29 Jun 2022, 23:02

 19. 폰테크 c6002a0

  Autor Horacecok — 30 Jun 2022, 20:40

 20. 폰테크
  폰테크 4099d3c

  Autor Horacecok — 02 Jul 2022, 02:34

 21. situs agen togel dan slot terpercaya

  Autor MarvinJaige — 02 Jul 2022, 08:08

 22. 출장마사지

  Autor Anthonythear — 06 Jul 2022, 15:56

 23. 娛樂城推薦
  [url=https://tangicogifts.com/coaster-idaho-appaloosa-1-2/#comment-1310340]娛樂城推薦[/url] 002a00b

  Autor DavidIcorn — 10 Jul 2022, 11:18

 24. 출장안마

  Autor RichardUlcem — 12 Jul 2022, 11:59


 25. dịch vụ ship hàng mỹ nào uy tín

  Autor RichardUlcem — 16 Jul 2022, 16:47

 26. порно сайт брат бесплатно https://chaostub.com/ порно сайт мужчина на русском языке
  [url=https://vehiculoelectrico.com.mx/mitsubishi-l200-triton-savana-off-004/#comment-48504]какие порно скачать сайты[/url]
  [url=https://oeconomica.com.tr/articles/cappadocia-rocks-of-ages/#comment-60947]русский порно сайт бесплатный зрелыми[/url]
  [url=http://test.rieltorpro.com/kak-byistro-prodat-kvartiru/#comment-58506]порно сайт скачать net[/url]
  [url=http://mustafademiroz.com/bolum-blogu/35-genel-makaleler/2287-zentyal-kullanc-bandwidth-limitleme-lemi]порно сайт волосатые[/url]
  [url=https://robindcruz.com/hello-world#comment-94]порно сайты ганг банг[/url]
  [url=https://quotes.cheapestmoversg.com/post-a-project/?step=preview&hash=4c5c41e0bc5b5ddcbafc]порно видео сайт с разговорами[/url]
  [url=http://miss-car.pornoautor.com/general-help/4044468/exchanges-betting?page=1#post-9324066]порно сайты соблазняли[/url]
  [url=https://yourautomart.co.ke/2019/07/16/hello-world/#comment-31979]бесплатный порно сайт жены[/url]
  [url=http://deags3000.is-programmer.com/guestbook/]удалить порно сайт[/url]
  [url=http://surikov-vuz.com/photos/zz_news_20121049/image_jpg/]порно сайт milf[/url]
  a00bd52

  Autor Angelstymn — 16 Jul 2022, 17:57

 27. I think, that you are not right. I am assured. Let's discuss it. Write to me in PM.
  https://holycrossabbeybrryvlle.org
  https://uabgssa.org

  Autor Tommyopige — 19 Jul 2022, 08:07

 28. xổ số bạc liêu
  Kết quả xổ số kiến thiết miền Bắc, Kết quả xổ số kiến thiết miền nam, Kết quả xổ số kiến thiết miền trung

  Autor DavidIcorn — 19 Jul 2022, 20:45

 29. Touche. Solid arguments. Keep up the great spirit. https://pastethis.to/Q3Wa5zYPlx

  Autor online stores like dollar tree — 20 Jul 2022, 05:04

 30. When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time
  a comment is added I get four e-mails with the same comment.

  Is there any way you can remove me from that service?
  Many thanks! https://rabbitroom.com/members/dcdcdscv/profile/

  Autor How do I create an online store on my phone? — 20 Jul 2022, 17:47

 31. buy gift cards online

  Autor Anthonythear — 21 Jul 2022, 15:00

 32. how to promote a site

  Autor Brucefunny — 22 Jul 2022, 12:48

 33. selling backlinks

  Autor RichardUlcem — 22 Jul 2022, 12:48

 34. gta 5 купить аккаунт social club
  купить аккаунт tanks
  [url=https://epicgames.uno/novosti/page/3 ]купить аккаунт gta 5 rp[/url]

  Autor buyaccountsmaimi — 22 Jul 2022, 20:39

 35. buy backlinks

  Autor Donaldgraib — 23 Jul 2022, 01:56

 36. how backlinks work

  Autor Brucefunny — 23 Jul 2022, 04:41

 37. backlinks service

  Autor Brucefunny — 24 Jul 2022, 05:36

 38. buy backlinks

  Autor Donaldgraib — 24 Jul 2022, 08:07

 39. make backlinks

  Autor RichardUlcem — 27 Jul 2022, 12:39

 40. Here everything is already there Warthunder!
  Магазин для Вартандер!
  [url=https://wartunder.net/kontaktyi]war thunder коды [/url]

  Autor Warthunderbuida — 28 Jul 2022, 00:51

 41. https://games4ever.3dn.ru/go?https://www.saseolsite.com/

  Autor Anthonythear — 28 Jul 2022, 11:36

 42. Breaking News

  Autor DavidIcorn — 28 Jul 2022, 21:32

 43. sincerely in email 18b5409

  Autor RichardUlcem — 29 Jul 2022, 03:25

 44. плакетки

  Autor KevinBug — 31 Jul 2022, 08:20


 45. dāvanu iesaiņošana

  Autor Virgillon — 01 Avg 2022, 14:46

 46. Cabane, pensiuni, hoteluri si apartamente de inchiriat intr-un singur site

  Autor DavidIcorn — 01 Avg 2022, 22:01

 47. [b]частная клиника в Москве[/b]
  справка из больницы купить
  [url=http://www.centrattek.ru/info/bolnichnyj-list-aktualnaja-informacija-dlja-rabotodatelej-rabotnikov/][img]https://i.ibb.co/pWwgPrT/72.jpg[/img][/url]
  Как получить больничный лист не болея? Все просто – вам не нужно выстаивать бесконечную очередь в поликлинике и рисковать заразиться от других больных, не нужно тратить время на сдачу анализов. Все, что вам нужно сделать, – это просто заполняете форму заказа на нашем сайте, с вами по телефону связывается наш специалист для уточнения деталей, а курьер доставляет ваш документ по удобному адресу в день обращения. [url=http://spravki.trade/bolnichnyi-balashiha/]оформление больничного листа[/url] [b]сделать больничный лист задним числом[/b]
  Хештеги: центр медицины Москва, где сделать справку из больницы, медицинская справка о болезни, где можно купить больничный лист, медицинская организация Москва, купить справку без врачей, справка 095 задним числом, больничный лист по беременности и родам
  --------------------
  Другая информация: с сайта: https://www.rcpa.edu.au/

  Autor AliceSew — 02 Avg 2022, 03:06

 48. голые связанные девушки видео [url=https://telochki.top/]эротические фото[/url] голые девушки с красивыми писями
  [url=https://doivi.com/26/81/#comment-1642]покажите видео секс фото[/url]
  [url=http://ohy.ccc.myftpupload.com/product/green-fabric-mask/#comment-114902]фото голых девушек в позах[/url]
  [url=http://westmarineboats.com/index.php/2020/07/06/hello-world/#comment-4270]картинки голых девушек бесплатно[/url]
  [url=https://kristinfisher.com.au/blogs/kfe/to-thread-tweeze-or-wax?comment=126812487866#comments]голые девушки попы грудь[/url]
  [url=https://www.preskilavelo.com/product/remorque-enfant/#comment-6411]фото секса 2 девушек[/url]
  [url=https://sorenkerk.com/time-to-shine/#comment-3570]порно фото большая попа[/url]
  [url=https://experiencingerica.com/tank-top-chili-the-perfect-summer-chili-recipe/#comment-22224]секс фото пердос[/url]
  [url=http://surikov-vuz.com/photos/zz_news_20121049/image_jpg/]русское порно фото бесплатно[/url]
  [url=http://fkkqwot.webpin.com/?gb=1#top]порно фото писечек[/url]
  [url=https://zahnprothesensanierung.ch/index.php/2019/05/10/hallo-welt/#comment-323]голая девушка огромный[/url]
  02a00bd

  Autor LucasUrini — 03 Avg 2022, 10:27

 49. bail bonds near me

  Autor DavidIcorn — 05 Avg 2022, 03:40

 50. http://japanout.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=3903

  Autor DavidIcorn — 09 Avg 2022, 06:47


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me